понеделник, 21 юни 2010 г.

Възможно е да се приеме нова дефиниция на понятието "актив"

Неотдавна Европейската консултативна група за финансова отчетност (EFRAG) и органът, съставящ стандарти за финансова отчетност във Франция – Autorité des Normes Comptables (ANC), публикуваха проучване, свързано с определението за актив. Проучването е направено по повод на това, че Съветът за Международни счетоводни стандарти (IASB) и Съветът за стандарти за финансово отчитане на САЩ – FASB предлагат нова дефиниция за актив. Двата съвета са направили предложението в контекста на конвергенцията и в рамките на проекта за изготвяне на обща концептуална рамка за финансова отчетност (фаза В).

В публикувания документ двата съвета предлагат дефиницията да се промени така: „актив е настоящ (present) икономически ресурс, за който предприятието има права или друг достъп, каквито другите нямат”.

(а) „настоящ” означава две неща: че на датата на финансовия отчет ресурсът съществува и предприятието има права или достъп, каквито другите нямат;
(b) „икономически ресурс” е нещо, което е ограничено (оскъдно) и има капацитет да генерира входящ паричен поток или да намали изходящите парични потоци, пряко или косвено, самостоятелно или в комбинация с други ресурси.

(с) „правото или друг достъп, каквито другите нямат” дава възможност на предприятието да използва ресурса, както и да ограничи или забрани достъпа на другите до него. Правата или достъпът произтичат от законови или еквивалентни на законовите разпоредби.

EFRAG и ANC са тествали новата дефиниция по отношение на 12 актива и на тази база са направили анализа си. Проучването е в обем от 58 страници.

Документът може да бъде свален от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар